Eerste Blauwe Tegel in Drenthe voor Geesbrug vanwege eind aan incidenten bij jaarwisseling

Tot vier jaar geleden waren zware incidenten tijdens de jaarwisseling in Geesbrug nog schering en inslag. Twee keer moest de Mobiele Eenheid ingeschakeld worden. Dankzij samenwerking in het dorp keerde de rust terug. Voor de gemeente Coevorden en politie voldoende reden om die aanpak te markeren met een zogeheten Blauwe Tegel. Het is de eerste in de provincie Drenthe.

“We leggen een opvallende stoeptegel, precies op de plek in het dorp waar het al die keren verschrikkelijk fout ging, op de kruising Berkenlaan/Meidoornlaan”, zegt Steven Walter van de landelijke stichting Waardering Erkenning Politie (WEP). “Maar het gaat ons niet per se om die tegel, het gaat ons om het symbool dat we hiermee willen afgeven.”

‘Vreugdevuur groeide, en daarmee de onveiligheid ook’

De tegel is een landelijk initiatief van enkele wijkagenten en symboliseert volgens WEP de positieve manier waarop de problemen in het dorp zijn aangepakt. “Het initiatief hiertoe kwam vanuit de politie, de gemeente en de jongeren zelf”, zegt Walter. “Het was duidelijk dat er in Geesbrug iets moest gebeuren, nadat het in het dorp meerdere keren tijdens de jaarwisseling flink uit de hand liep en het vreugdevuur ook steeds groter werd. Daarmee groeide ook de onveiligheid.”

De laatste keer dat het in het dorp fout ging, was tijdens de jaarwisseling van 2020-2021. De Mobiele Eenheid (ME) moest in het dorp ingrijpen, omdat brandweermensen werden bekogeld met zwaar vuurwerk, door een groep van ruim dertig mensen. Ook auto’s van de politie werden bekogeld.

Twee jaar daarvoor moest de ME ook al uitrukken bij het vreugdevuur in het dorp, omdat er sprake was van een dreigende situatie. Er vonden toen ook vernielingen plaats en een weg werd geblokkeerd met betonnen bloembakken. Tijdens díe jaarwisseling werden vijf mensen aangehouden.

Naar aanleiding van de incidenten, startten gesprekken in het dorp, met onder meer gemeente, politie, Plaatselijk Belang én jongeren uit het dorp. “De algemene teneur in het dorp was dit het zo niet langer meer kon”, zegt voorzitter Reinder Schonewille van Plaatselijk Belang Geesbrug. “Er moest iets gebeuren om het tij te keren.”

Er werden afspraken gemaakt over de jaarwisseling, om verdere escalaties te voorkomen. De gemeente kwam met het initiatief voor een deels gesubsidieerd dorpsfeest tijdens de jaarwisseling en de locatie van het vreugdevuur werd verplaatst naar een plek buiten het dorp. “Het werkt, en dat is heel fijn voor iedereen”, zegt burgemeester Renze Bergsma. “Op deze manier kunnen bewoners van de Meidoornlaan en Berkenlaan voortaan een veilige en rustige jaarwisseling beleven.”

Betere sfeer

Walter: “Het resultaat is dat de sfeer in het dorp tijdens de jaarwisseling een stuk positiever is geworden. Na vier rustige jaarwisselingen kunnen we nu wel stellen dat deze aanpak goed gewerkt heeft. Naar ons idee komt dat doordat mensen van verschillende kanten zich hebben ingezet om nieuwe problemen in het dorp te voorkomen. Het onderlinge contact is daardoor fors verbeterd. Wat ons betreft spreken we hier van een waardevolle samenwerking, die tot een veilige buurt leidt en de onderlinge saamhorigheid versterkt.” Schonewille: “Vanuit het dorp zien we vooral dat de jongeren dit heel goed hebben opgepakt.”

De Blauwe Tegel in Geesbrug wordt vrijdagmiddag officieel onthuld door burgemeester Renze Bergsma van Coevorden. Het is inmiddels de elfde Blauwe Tegel in Nederland, en de eerste in de provincie Drenthe.